Voorbereidingen voor de kerst…

22 dec. 2010

kerst de voorbereidingen

Ik heb vandaag een vrije dag, alvast een voorschotje op de kerstvakantie. Mooie dag om alle lijstjes voor het kerstdiner nog eens na te lopen. Ook dit jaar eten wij weer met 20 mensen en dat vergt toch wel het een en ander aan logostiek. Natuurlijk hebben we weken geleden al ‘vergaderd’ over wat we eten, waar we eten, wie wat moet doen enzovoorts. Marleen maakte een 2010 versie van haar beroemde checklist. Ieder heeft zo zijn of haar eigen taak en kan op de checklist lezen hoe, wat en wanneer; Hijn zorgt voor het tafelkleed, De Jongste Bediende regelt serviesgoed en bestek, de Keizer van Monera maakt een deurversiering, Zjak en Evert verslepen het meubilair en richten de kamer in, de kids maken bloemstukjes voor op de tafel en ga zo maar door. Mijn taak is het koken en de logostiek in de keuken en tijdens het diner. Vandaag is dus een goed moment om eens even rustig na te denken of alles geregeld is; het vlees is besteld, de niet bederfelijke waar is al ingekocht, de wijn ligt in de kelder, de extra koelkast staat aan, de deurversiering is af en het tafelkleed (zoals altijd een enorme lap stof van de markt *) is ook al binnen. Er kan bijna niets meer fout gaan…

kerst checklist

Morgen ga ik nog even werken en daarna sluiten we daar het jaar af met een kerstborrel. Dan in vliegende vaart naar de verjaardag van de twins daar zien we meteen ook nog even alle kerstdisgenoten en kunnen we de laatste afspraken maken. Vrijdag vroeg op en naar de markt voor de groenten, het bestelde vlees ophalen bij de slager, de laatste boodschapjes doen en dan zo tegen de middag begin ik met koken. Bouillon trekken, puree maken en het nagerecht kan ook al een dag van te voren klaargemaakt worden.

Zo heb ik geloof ik wel alles op een rijtje gezet, nu moet ik alleen nog een smakelijke eenvoudige klaar te maken maaltijd bedenken voor tweede kerstdag, voor twee personen! Heeft iemand een goed idee?

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *